Innovatieonderzoek.nl

Brainstormen in groepen niet altijd goed voor innovatie

Door: Bart | 27-04-2011 08:45
extern onderzoek | 6046 x gelezen | 0 reacties>

Iedereen kent ze wel. Een brainstorm in een grote groep waar iedereen elk idee kan spuien dat hem te binnen schiet. Ze lijken heel succesvol maar ze kunnen wel eens veel minder effectief zijn dan altijd gedacht wordt. Christian Terwischn en Karl Ulrich, hoogleraren aan Wharten en INSEAD-professor Kran Girotra hebben onderzoek naar deze brainstorm sessies gedaan. Goede ideeën, creativiteit en innovatie gaan zelfs ten onder in een groep volgens het drietal.

Een effectieve innovatie wordt eerder bereikt als alle deelnemers in hun eentje over het plan kunnen nadenken alvorens de bijeenkomst. Er ontstonden meer en betere ideeën wanneer deelnemers eerst konden nadenken dan vanuit een groepsdiscussie.


Traditionele bedrijfsstructuren zijn funest
‘De baas heeft altijd gelijk’. Dat is iets dat funest is voor de creativiteit. Daarnaast wordt er tijdens brainstorm sessies vaak doorgeborduurd op ideeën die er al liggen. Nieuwe ideeën zou getuigen van egoïsme en slecht teamplayerschap. Daarom denken ze liever door op bestaande ideeën. Dit gebeurt niet als mensen individueel brainstormen voor aanvang van de sessie.

Combinatie van beide
Het verschil tussen de twee vormen is groot. Wanneer mensen eerst individueel brainstormen zijn de ideeën gemiddeld 30% beter dan de ideeën uit een gezamenlijke sessie. Daarbij komt nog dat er drie keer zoveel ideeën ontstaan als men eerst zelf gaat brainstormen. De allerbeste oplossing is dat men het individueel en gezamenlijk brainstormen combineert. Dan ontstaan de beste ideeën.

Conclusies
Het onderzoek bracht twee belangrijke conclusies aan het licht:
1.    hiërarchische organisatiestructuren zijn niet bevorderlijk voor de creativiteit.
2.    datzelfde geldt voor een geheel ongestructureerd proces.

Bron: ManagersOnline

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren