Innovatieonderzoek.nl

Kinderen steeds jonger online

Door: Bart | 31-03-2011 14:30
extern onderzoek | 4774 x gelezen | 0 reacties>

In een onderzoek door Stichting Mijn Kind Online, en samenwerking met Z@ppelin en NTR Jeugd blijkt dat kinderen steeds jonger gebruik maken van internet. Er is een nieuwe generatie, de ‘app generatie’. Peuters en kleuters die liever vingersurfen dan met een muis klikken. Naast het lezen van ‘gewone’ kinderboeken bladert deze generatie net zo graag door interactieve prentenboeken.

Tegenwoordig zijn Nederlandse kinderen gemiddeld 3,9 jaar oud als ze voor het eerst online gaan. Gemiddeld gebruikt 78% van de kinderen van drie tot zes internet gemiddeld 22 minuten per dag. Bijna net zoveel als de tijd die besteed wordt aan het lezen van een boekje. Internet wordt nog toegankelijker gemaakt door de opkomst van touchscreens. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek. Het onderzoek is gepubliceerd in het rapport ‘App Noot Muis. Peuters en kleuters op internet.’


Andere leuke bevindingen zijn dat peuters meteen door hebben hoe smartphones en tablets werken. Ook al hebben ze er nog nooit een gezien. Dat kinderen nu al online zijn vinden ouders niet erg. 90% van de ouders laat kinderen met digitale media spelen. 5% van de kinderen was nog geen jaar oud toen ze voor het eerst online gingen.
Het rapport is gratis te downloaden en als boek te koop. Het bevat uitgebreide aanbevelingen voor (professionele) opvoeders en producenten van mediaproducten gericht op kinderen.

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren