Innovatieonderzoek.nl

Tijd voor actie in Nederland

Door: Stijn Driessen | 26-01-2011 09:00
discussie | 4155 x gelezen | 0 reacties>

Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Kennis- en Innovatie Agenda (KIA) kwam vorige week dinsdag met een rapport waarin de conclusie leidt dat het slecht voor Nederland is dat het kabinet Rutte niet extra investeert in onderwijs, onderzoek en innovatie.

Het is tijd voor actie in Nederland. Om uit de middelmaat te komen zou Nederland juist moeten investeren in deze drie aandachtsgebieden. Dat hierin een specialisatie wordt gekozen is niks mis mee, aldus het Kia-rapport. Wél is het van groot belang dat die aandachtsgebieden juist een financiële injectie krijgen om mee te blijven doen met landen zoals China en India, om welvarend te blijven. Alleen op het hoogste niveau kan Nederland mee concurreren, en dat betekent dus betere opleidingen, onderzoek en innovatie.

Sleutelgebieden
Het kabinet stelde voedsel, chemie, hightech, water, bloemen en creatieve industrie als sleutelgebieden. KIA vind dit geen probleem om de sleutelgebieden extra te ondersteunen. KIA meent dat dit een goede stap is, maar dat er ook sleutelgebieden kunnen gelden voor geringe bedragen om Nederland verder te helpen. Zelf stellen zij bijvoorbeeld dat een investering in het basisonderwijs voor een extra taal niet duur hoeft te zijn, maar wel heel effectief kan zijn. Ook stelt KIA dat MBO-opgeleide mensen sneller een baan vinden en dat het dus van belang is om ook lageropgeleiden een kans te geven. KIA stelt dat dat kansarme omgevingen weggenomen moeten worden om welvarend te blijven.

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren