Innovatieonderzoek.nl

Creativiteit liever niet bij leider

Door: Stijn Driessen | 31-12-2010 09:00
extern onderzoek | 6142 x gelezen | 0 reacties>

Volgens onderzoek zou creativiteit bij een leider ongewenst zijn, omdat dit het imago van haar leiderschap zou schaden. Dit blijkt uit onderzoek onder twee groepen studenten.

Het onderzoek
Een groep studenten werd in tweeën verdeeld en kregen beide de opdracht om te bedenken hoe een luchtvaartmaatschappij meer kan verdienen aan haar passagiers. De ene groep mocht niet al te ver buiten de bestaande kaders denken en de andere groep juist wél. Naderhand werden de betrokkenen door elkaar beoordeeld op leiderschap. De groep die buiten de kaders mochten denken werden beduidend minder beoordeeld op leiderschap.

Niet opvallend
Volgens de onderzoekers zijn de resultaten niet geheel opvallend. Al jaren wordt er namelijk geloofd dat de zogenoemde 'dromers' creatiever zijn, maar mindere leiders. De onderzoekers vrezen daarom dan ook voor het bedrijfsleven, omdat zij steeds vaker op zoek zijn naar creatievere leiders. Volgens het onderzoek zou dit dus niet per se bevorderend zijn.

Of juist wel?
Ik denk zelf dat creatieve leiders niet per se mindere leiders zijn. Leiders dienen altijd een visie te hebben op langere termijn en goede leiders zijn vaak de groep juist een aantal stappen steeds voor om goed te leiden. Dit zegt bijvoorbeeld ook het FD, dat afgelopen maandag nog stelde dat Wouter Bos een goede leider was, ondanks dat hij vaak al om de hoek was met de auto, terwijl de rest van de groep nog in de auto moest stappen. Daarbij komt dat wanneer creativiteit in de juiste mate gedoseerd wordt naar mijn mening bevorderend werkt voor het leiderschap.

Wat denk jij?

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren