Innovatieonderzoek.nl

Liever meer functies dan gebruiksgemak

Door: Stijn Driessen | 22-12-2010 08:00
extern onderzoek | 3773 x gelezen | 0 reacties>

Jasper van Kuijk is onlangs gepromoveerd op de TU Delft naar onderzoek over gebruiksgemak en productontwikkeling. Er blijken veel mechanismen tegen te werken om het gebruiksgemak te bevorderen. Bovendien stelt van Kuijk dat dit niet de voornaamste prioriteit is bij productontwikkeling.

Onderzoek
Van Kuijk heeft naar aanleiding van drie case studies waarin hij 69 productontwikkelaars interviewde 25 concrete aanbevelingen gedaan. Tevens concludeert hij dat vele mechanismen bij productontwikkeling komen kijken en deze negatieve invloed hebben op het gebruiksgemak.

Mechanismes
Prioriteit: Eén van de mechanismes is prioriteit tussen de producten. Gebruiksgemak blijkt niet een van de grootste prioriteiten, maar vooral de tijd dat een ontwikkeling kost moet zo laag mogelijk zijn. Tevens moet alles nieuw en cool zijn. Dit benadeeld het gebruiksgemak.

Ontwerpers: Ontwerp en design moet ook cool zijn en dit kan weleens ten nadele vallen van de functionaliteit. Als iets moois is, maar niet praktisch verkoopt dit uiteindelijk toch wel.

Aanbevelingen
Een belangrijke aanbeveling is om meerdere mensen uit andere functies bij de productontwikkeling te betrekken. Hierdoor zou er meer focus op het gebruiksgemak kunnen komen. Zo ziet een verkoper hier vaker de prioriteit in om iets 'gemakkelijk' te kunnen verkopen.

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren