Innovatieonderzoek.nl

Designers verhogen 20 procent winst bij innovatie

Door: Stijn Driessen | 25-08-2010 10:00
extern onderzoek | 4759 x gelezen | 0 reacties>

In de huidige economie draait steeds meer om design. Er gaan producten over de toonbank alleen maar om de design en hier liggen dus veel kansen voor bedrijven. Dit blijkt dan ook uit het onderzoek dat is uitgevoerd door het BNO in samenwerking met de EUR en TU Delft.

Aan het onderzoek deden in totaal 590 respondenten mee, te weten projectmanagers, marketingmanagers, minddenmanagers en externe beoordelaars. Allen zijn werkzaam in zowel goederenproducerende of dienstverlenende bedrijven. De centrale doelstelling van het onderzoek was het inzichtelijk maken wat het effect en nut van design is op de economisch-commerciële waarde van een product. Het onderzoek richtte zowel op experience design en functioneel design. Het verschil tussen deze twee is dat experience design de zintuigen prikkelt, als het ware een experience, terwijl functioneel design vooral te maken heeft met de technologie, functionaliteit en ergonomie.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt o.a. het volgende:

 

  • Wanneer het design van een product innovatief is, heeft het effect van zowel experience als functioneel op de prestatie van het product een groter effect.
  • Managers zouden ontwerpers vroegtijdig bij het ontwikkelingsproces moeten betrekken om meer aandacht voor zowel experience als functioneel design te krijgen. Dit vertaalt zich ook door in meer succes voor een nieuw product.
  • Door meer aandacht te besteden aan functioneel en experience design zorgt dit voor betere financiële prestaties (tot 20% meer winst) en een betere kwaliteit van een product.
  • Experience kwaliteit en aandacht voor verpakking hebben een negatieve correlatie met elkaar. Dat wil zeggen dat ze elkaar negatief beïnvloeden. Dit kan worden opgelost met meer ontwerpvrijheid.
  • Niet alleen op productniveau, maar ook op bedrijfsniveau kunnen bedrijven haar prestaties verbeteren als er meer aandacht besteed wordt aan design.

 

 

Download hier het volledige rapport.

 

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren