Innovatieonderzoek.nl

India is rijker aan innovaties dan wij denken

Door: Stijn Driessen | 14-05-2010 08:53
discussie | 4367 x gelezen | 0 reacties>

Volgens Anil Gupta gebeurd er in Inda meer dan wij in het westen denken. Er wordt volop geïnnoveerd, en komen tal van handige, goedkope innovaties uit voort.

'Minds on the margin, are not marginal minds', zo opent Anil Gupta zijn speech. Hij bedoelt hiermee dat mensen uit onderontwikkelde landen niet onontwikkelde hersenen hebben. En dit blijkt ook zo, uit de voorbeelden die Anil Gupta geeft.

Zo is er bijvoorbeeld in India de waterfiets ontwikkeld. De uitvinder moest steeds wachten op een boot die vaak lang duurde. Omdat zijn liefde aan de andere kant van het water woonde en ook zaken deed via zijn fiets was het noodzaak om hier een oplossing op te vinden, en zie hieronder zijn oplossing:water bike

Wat jammer is, is dat niet veel bedrijven dit overnemen als innovatie. Hoewel er genoeg vraag naar kan zijn in andere landen naast het 'Westen'. 

Een andere innovatie die plaatsvond in India was de rijdende wasmachine. Mensen hebben vaak geen tijd of missen de middelen om hun kleren te wassen. Hierop had iemand iets gevonden, een wasmachine op een tweewieler, waardoor deze transportabel was en mensen voor hun eigen deur tegen een kleine vergoeding toch hun kleren konden wassen.

Het klinkt allemaal zo eenvoudig, maar toch worden vele uitvindingen niet overgenomen. En dat terwijl de meeste innovaties juist gericht zijn om efficiënter te werk te gaan, tegen een zo laag mogelijk kostenplaatje. 

Volgens Anil vindt er nog veel meer innovatie plaats in India. Deze innovatie vindt plaats door nieuwsgierigheid en vervolgens zoeken ze naar mogelijke oplossingen. Innovatie wordt in India ook aangemoedigd door competities onder kinderen om van hun creativiteit gebruik te maken. Ook worden bij succesvolle uitvindingen, de foto van de uitvinders op het product toegevoegd, om andere aan te moedigen om ook te innoveren.

Wat kun jij leren van Indië? En hoe zou jij innovatie belonen binnen je organisatie?

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren