Innovatieonderzoek.nl

Baas moet eens netwerken met eigen werknemers

Door: Stijn Driessen | 05-05-2010 10:00
extern onderzoek | 3767 x gelezen | 0 reacties>

Het klinkt zo voor de hand liggend, maak eens gebruik van de werknemers die je hebt. Maar waarom gebeurd het nog zo weinig?

Onlangs is Tjip de Jong gepromoveerd op de Universiteit van Twente op zijn proefschrift over dit fenomeen. Volgens de Jong wordt er op dit moment met werknemers omgegaan alsof we leven in de tijd van de industriële revolutie. Terwijl de baas juist eens zou moeten ontdekken welk talent er al op de werkvloer rondloopt om ten volle te kunnen benutten voor innovatie. De Jong: ‘Het is slimmer om bestaande netwerken die zich bezighouden met het vraagstuk in te zetten voor vernieuwing dan steeds maar projecten op te starten die op niets uitlopen.’

Door te netwerken met eigen werknemers is het mogelijk voor de baas om inzicht te krijgen in wat er nu werkelijk allemaal gebeurd en waar mensen goed in zijn. Vervolgens kan er een team van adequate mensen gestart worden die ook daadwerkelijk iets willen doen. Zo blijkt uit het onderzoek: 

 

  • Alle netwerken waar kennisproductiviteit plaatsvond in de vorm van verbeteringen en vernieuwing hadden contact met buiten de organisatie, bijvoorbeeld cliënten, klanten, leveranciers et cetera.
  • Een heldere, urgente werkgerelateerde vraag is cruciaal voor het netwerk.
  • Het netwerk moet een initiator hebben die open staat voor nieuwe aanpakken en die zich met de vraag verbindt.
  • Samen aan de slag, los van het poldermodel is belangrijk. De tijd van nutteloos vergaderen om maar te vergaderen is voorbij.
  • Vijf fases zijn geïdentificeerd als kern van een netwerk: 'Initiatiefnemen --> Uitnodigen --> Verbinden --> Creëren --> Uitstralen'.

Maar hoe herkent een manager nu zo'n netwerk? Het zijn niet alleen de werknemers die het hardste schreeuwen met de beste ideeën, maar ook de werknemers die minder van zich laten horen. 

Download hier een samenvatting van het proefschrift of bestel het proefschrift

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren