Innovatieonderzoek.nl

HRM in grote mate verantwoordelijk voor innovatie

Door: Stijn Driessen | 28-04-2010 07:11
discussie | 4231 x gelezen | 2 reacties>

Tegenwoordig zitten we in een kenniseconomie, waarbij het voor organisaties van vitaal belang is om informatie om te zetten in kennis en hier iets mee te doen. Dit is voornamelijk mensenwerk, en dus zou HRM een belangrijke rol spelen.

Dat HRM een grote invloed heeft op hoe er gewerkt wordt is geen discussie. Dit blijkt bijvoorbeeld al eerder uit de blog '10 gratis werkdagen'. HRM dient innovatieve personen aan te nemen die weten hoe ze kennis kunn en opzetten tot innovatie. 

Hier wordt op dit moment ook onderzoek naar gedaan door de Universiteit van Tilburg in samenwerking met Kessels & Smit. Zij zijn op dit moment hier nog mee bezig en vragen organisaties om mee te doen. Centraal in dit onderzoek staan de effecten van sterke punten van werknemers op: welbevinden van mensen, behoud van collega's, innovatief vermogen van een organisaties, en productiviteit en prestatie.

Ook uit het Manifest Goed Werkgeverschap blijkt dat goed werkgeverschap leidt tot beter presteren. In dit rapport komt naar voren dat werkgevers, werknemers moeten inspireren en belonen. Dit leidt tot minder verzuim en betere productiviteit, ook op innovatiegebied.

Niet voor niks dat diverse bloggers de vraag stellen hoe de overheid hier aan gaat bijdragen. Zo blijkt uit een onderzoek dat ontslagbescherming innovatie zou remmen. Zo citeert het onderzoek: "In landen met een streng ontslagrecht zijn risicovolle, innovatieve sectoren minder productief en kleiner."

Reacties:

Wilco van Gelderen

01-05-2010 14:35

Voor HRM is de bestaande organisatie structuur van een bedrijf een blok aan het been. Vrijwel zonder uitzondering zijn onze bedrijven namelijk georganiseerd rondom hetzelfde principe: hiėrarchie. Niet per definitie om grip en controle te hebben, maar wel om verantwoordelijkheden in de lijn te beleggen. Veel recente wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat dit vreemde dingen doet met mensen, zoals: risico mijden, lonken naar de baas, aan- en afhankelijk gedrag, stammenstrijd en wat dies meer zij. Minder creativiteit en innovatie liggen niet op de loer, maar zijn bijna een automatisch gevolg.

Veel organisaties dromen van meer verantwoording lager in de organisatie. Maar de praktijk is weerbarstig. Leiderschap heeft meer grijze dan groene randjes en de gripreflex blijft nieuwe organisatievormen in de weg staan. Niet geheel vreemd, want onze bedrijven lijken organisatorisch toch het meest op strijdmachten en fabrieken en veel meer ervaring hebben we als soort ook niet. Creativiteit en innovatie gedijen maar matig in een dergelijk klimaat.
Al in 1969 schreef Karl Weick een boek dat meer recht doet aan alternatieve manieren van organiseren. Veel opzien baarde dat indertijd niet. Inmiddels wordt zijn gedachtegoed opgepakt door faculteiten, ondernemers en adviseurs die anders willen ondernemen en organiseren. Innovatief en op een juiste manier aangepast aan de huidige tijd. Weick boetseert zijn denkbeelden en adviezen rondom termen als zingevend organiseren. Eigenlijk komt zijn pleidooi telkens neer op het aansluiten bij de drijfveren van mensen en hun (creatieve) bijdrage aan processen die nodig zijn om de diensten en producten van bedrijven te leveren. Zijn denkbeelden gaan dan ook niet uit van de harkjesstructuren die we gewend zijn te tekenen. Heel klassiek van boven naar beneden: visie, missie, strategie, beleid en na genoeg de uitvoering van dat alles. Van denken naar doen.
Weick heeft zijn tanden niet alleen gezet in ordinaire organisatievraagstukken, maar ook in een aantal buitengewone vraagstukken waarbij het niet functioneren van de organisatie mogelijk leidde tot kleine en grote ellende. In zijn onderzoeken en analyses komt hij tot het inzicht dat organisaties die zijn georganiseerd rondom collectieve drijfveren, betrokkenheid en het proces dat er voor de klant toe doet, zich het best kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Klinkt als een open deur, maar meestal wordt toch eerst de visie bedacht, dan de structuur die nodig is om de zaak te bemensen en de mensen hadden we al, dus die gaan mee.
Een aantal bedrijven probeert anders te organiseren. De sleutel is uiteindelijk dat iedereen binnen zijn eigen domein meer innovatie, creatief en ondernemend wordt, en daarmee (mee)verantwoordelijk.
Zelf aan de slag? http://www.denkeninrollen.nl


Stijn Driessen

04-05-2010 14:55

@Wilco: Mooi gesproken! Nu nog inderdaad oppakken! Zelf vind ik een mooi voorbeeld een organisatie in Amerika, dat alles op basis van projecten doet. Binnen de organisatie zijn geen 'bazen', maar alleen projectleiders, en iedereen kan projectleider worden. Een project gaat door op basis van het aantal werknemers dat het ondersteunt. Heb jij dus een goed project voor ogen, krijg je vanzelf 'volgers', en hierdoor wordt het toch goed opgepakt.
Het boek van Karl Weick lijkt me ook erg interessant. Mocht je er een keer dieper op in willen gaan, middels bijvoorbeeld een boekrecensie hoor ik dat graag van je. Deze is dan zeker welkom op innovatieonderzoek.nl
Gr,
Stijn

Schrijf zelf een reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren