Innovatieonderzoek.nl

Aandeelhouderfocus is helemaal doorgeslagen en leidt tot slechter resultaat

Door: Stijn Driessen | 26-03-2010 10:36
extern onderzoek | 2729 x gelezen | 0 reacties>

Uit het promotie-onderzoek van Pieter-Jan Bezemer, blijkt dat focus op aandeelhouderswaarde een negatieve invloed heeft op de financiële prestaties van top-100 beursgenoteerde ondernemingen.

Uit het onderzoek komen verder drie bevindingen naar boven:

  • In 15 jaar tijd is het USA en UK gehanteerde model van creatie van aandeelhouderswaarde steeds meer verschenen bij ondernemingen. Deze nadruk is van 13% naar maar liefst 74% gestegen in de jaarverslagen van de top-100 ondernemingen.
  • Niet alleen de nadruk in de jaarverslagen is hiermee vergeleken. Ook de bijbehorende technieken zijn steeds meer ge uml;mplementeerd bij deze ondernemingen. Met deze technieken worden de technieken bedoelt, zoals optieregelingen, inkooprogramma's voor eigen aandelen en technieken voor het creëren van Economische waarde. In totaal stegen deze technieken over de afgelopen 15 jaar met 200%.
  • Het resultaat: Negatieve invloed op de prestaties van bedrijven in Nederland. De gemiddelde rentabiliteit van de activa (ROA) van deze ondernemingen lag maar liefst 17% lager.

Zo zie je maar weer dat teveel focus op aandeelhouders een reden kan zijn tot veilig innoveren, terwijl dit vaak ten nadele komt van de echte innovatie.

Hoe zie jij dit? Wij zijn benieuwd!

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren