Innovatieonderzoek.nl

Product of dienst?

Door: Stijn Driessen | 15-02-2010 09:00
discussie | 3597 x gelezen | 0 reacties>

Het wordt steeds lastiger onderscheid te maken tussen producten en diensten. Dit komt omdat elke organisatie iets levert wat weg heeft van beide. Een dienstverlener verleent niet alleen een dienst, maar probeert ook haar dienst tastbaar te maken door een soort product. Andersom, een productverlener probeert vaak additionele waarde aan haar product toe te kennen.

Erg lastig allemaal, dus twee voorbeelden van diensten:

De accountant
De account levert op eerste oogpunt een dienst, dus niets tastbaar. In feite zou je niet eens gemerkt moeten hebben dat de accountant langs is geweest, maar waarom zou je dan zijn dienst afnemen? De accountant laat wel weer iets van een rapport achter en eventueel een relatiegeschenk. Hierdoor probeert hij zijn dienst toch wat tastbaarder te maken, zodat het bij blijft.

De schilder
Deze is al wat lastiger, immers kun je zeggen dat de schilder een product achterlaat, namelijk een geschildere muur. Hij heeft hier verf voor moeten gebruiken, dus dat zou dan ook een product zijn, maar het schilderen op zichzelf is een dienst.

En twee voorbeelden van producten:

Shampoo
Shampoo is hartstikke tastbaar, los van het feit dat het op is zodra het flesje leeg is. Toch probeert de producent er additionele diensten bij te leveren, zodat de shampoo niet meer alleen shampoo is. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door er associaties mee te geven of te claimen dat deze shampoo meerwaarde heeft doordat die getest is et cetera.

Computer
Ook een computer is natuurlijk tastbaar. De software die er op staat echter niet, en veel producenten leveren 'gratis' software erbij om meerwaarde te creëren.

De meeste directe meerwaarde die bij producten zit is bij de winkel zelf of de additionele waarde die de producent probeert mee te geven bij het product.

Conclusie
In de exta waarde die meegegeven wordt onderscheiden organisaties zich van elkaar. De een doet dit beter dan de ander, en is daarom ook vaak succesvoller. Hoe zorg jij voor een ultieme waardecreatie?

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren