Innovatieonderzoek.nl

Innovatie draagt bij aan winstgevendheid in MKB

Door: Stijn Driessen | 29-01-2010 08:00
extern onderzoek | 3686 x gelezen | 0 reacties>

Onlangs is het rapport “Innovatie in de ambachtseconomie” verschenen. Dit is het onderzoek dat het EIM in opdracht van het Hoofdbedrijfschap Ambachten heeft verricht onder bijna vijfhonderd ambachtelijke ondernemers.

Uit de cijfers blijkt dat er jaarlijks 126.000 vernieuwingen in het MKB worden doorgevoerd. Volgens de ondernemers droeg 70% van de innovaties direct bij aan de winstgevendheid. De meeste innovaties werden gekenmerkt als verbetering van het product en een verbetering van de relatie met de klant (bijna tweederde). De andere innovatiegebieden hadden betrekking op het productieproces, de apparatuur en het gebruik van materialen.

margin-bottom-alt: auto; line-height: normal; mso-outline-level: 3;">Kenmerkend aan het verslag is dat de meeste ondernemers toch nog productinnovaties als innovatie kenmerken en minder aan de diensten eromheen. Hoewel, het natuurlijk wel goed is om te zien dat veel innovaties ook betrekking hebben op de relatie met de klant.

Vooral de houding en de bereidheid om te vernieuwen zijn de doorslaggevende factoren bij ondernemers om te innoveren. Dit in tegenstelling tot kennis en ervaring als ondernemer. Dit kan te verklaren zijn doordat ondernemers die al langer opereren minder bereidwillig zijn om nog te veranderen, en liever bij het oude betrouwbare te blijven.

De grootste inspiratiebronnen om te innoveren zijn volgens het verslag de klanten, medewerkers vakgenoten, vakliteratuur en brancheorganisaties. Er wordt dus volgens het rapport minder gekeken naar andere branches. Het rapport geeft tevens aan dat ondernemers die een checklist gebruiken om de innovatie te slagen succesvoller zijn op het doorvoeren van vernieuwing. Dit toont duidelijk aan dat een innovatieproces loont.

Het rapport is te vinden op: http://www.hba.nl/view.cfm?page_id=26250 

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren